MODEL SURI®


Jedan od pokazatelja smanjene rezilijentnosti je i veća osjetljivost na stres
Image
Stres može dovesti do iscrpljenosti, smanjenja produktivnosti i učestalih bolovanja. Zato je važno da organizacije poduzmu korake kako bi pomogle svojim zaposlenicima da upravljaju uzrocima stresa na radnom mjestu.

Image

OPTIMALNI STRES

Mala doza stresa može potaknuti motivaciju i kreativnost, što rezultira povećanjem produktivnosti.

Image

KONTROLIRANI STRES

Kad stres postane kontroliran, pojedinac još uvijek može funkcionirati i obavljati zadatke, ali učinkovitost može opasti.

Image

PREOPTEREĆENJE

Kada stres preraste u preopterećenje, pojedinac može početi patiti od anksioznosti, umora i koncentracijskih problema, što može značajno smanjiti njegovu produktivnost.

Image

IZGARANJE

Ako stres ostane nekontroliran, može doći do "izgaranja" ili burnout-a, što dovodi do trajnog smanjenja produktivnosti, a može dovesti i do potrebe za dugotrajnom pauzom ili čak odlaskom iz organizacije.

SURI je autorski model upravljanja stresom, koji je zabilježio čitav niz pozitivnih učinaka u brojnim organizacijama. Nakon višegodišnjeg istraživanja koncipiran je u ovaj  akronim s metodom koja pristupa stresu od razine pojedinca, a reflektira se na čitavo njegovo okruženje. Model će osvijestiti okidače na stres i dati konkretne, korisne alate koji se upotrebljavaju u svakodnevnom okruženju

 • SIMPTOMI. Prepoznavanje simptoma stresa.

  Neki od simptoma mogu biti: loši međuljudski odnosi, nepovjerenje, nepoštivanje rokova, neizvršavanje dogovorenih obveza, rastući broj bolovanja, bolovi u leđima, glavobolje, razdražljivost, skeptičnost, slaba koncentracija, otežano donošenja odluka, loši poslovni rezultati, gubitak kreativnosti i drugi.

 • UZROCI STRESA. Detektiranje ključnih stresora u organizaciji.

  Uzroci stresa mogu biti INTERNI i odnositi se na poslovne procese i odnose u organizaciji. EKSTERNI stresori uključuju ostale stresne čimbenike izvan organizacije, a koji imaju utjecaja na dinamiku poslovanja i dodatno intenziviraju stres u organizaciji. INDIVIDUALNI stresori uključuju osobnost, vrijednosti, uvjerenja i ponašanja svakog pojedinca koji predstavljaju značajne izvore stresa, kako za pojedinca samoga tako i za njegovu okolinu.

 • RJEŠENJA. Izrada strategija za ovladavanje stresom.

  Uključuje odabrane metode, alate i tehnike kojima će se odgovoriti na detektirane uzroke stresa.

 • ISHOD. Benefiti koje tvrtka i pojedinci ostvaruju.

  Implementacijom željenog programa, bilo da se radi o osobnim ili organizacijskim ciljevima, ostvaruju se višestruke koristi poput: work&life balanca, prevencije burnouta, postizanja učinkovitog i motiviranog tima suradnika, smanjenja broj bolovanja, privlačenja i zadržavanja najboljih talenata, stvaranja branda dobrog poslodavca i mnoge druge.