perfekcionizam

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini među ambicioznim profesionalcima, ali kada se razvije u samoporažavajuću praksu može postati ozbiljan problem. Postoji velika razlika između savršenstva i izvrsnosti. Težnja za izvrsnošću vrijedna je divljenja, međutim, perfekcionizam koji podrazumijeva postavljanje nerazumno visokih standarda i stalnu usmjerenost savršenstvu često dovodi do osjećaja nezadovoljstva, tjeskobe pa čak i depresije. Također, može spriječiti napredak i kreativnost jer su pogreške i eksperimentiranja neizbježni dijelovi rasta. Umjesto toga, težnja za napretkom i učenje prihvaćanja nesavršenosti može u konačnici dovesti do većeg uspjeha i sreće. 

Perfekcionizam često proizlazi iz uvjerenja da biti najbolji zahtijeva neumoljivu potragu za savršenstvom. Takvo razmišljanje može stvoriti krug sumnje u sebe, što dovodi do potrebe za vanjskom potvrdom i stalnog straha od neuspjeha. Također, perfekcionizam je često ukorijenjen u potrebi za kontrolom, što može biti način da se upravlja tjeskobom ili izbjegnu osjećaji neadekvatnosti. Strah od kritike ili odbijanja također može ometati napredak i spriječiti preuzimanje rizika. Tako težnja za savršenstvom može stvoriti negativnu povratnu spregu, gdje strah od neuspjeha postaje samoispunjavajuće proročanstvo. 

Idemo zato pogledati kako doskočiti poražavajućim efektima perfekcionizma i usmjeriti se na postizanje održive izvrsnosti.

Pet koraka za prevladavanje perfekcionizma i postizanje održive izvrsnosti

1. Prepoznajte znakove samoporažavajućeg perfekcionizma 

Ključno je prepoznati znakove samoporažavajućeg perfekcionizma poput pretjerane analize, straha od neuspjeha, odustajanja, odgađanja, odugovlačenja i nemogućnosti delegiranja zadataka. Kada smo svjesni tih mehanizama, lakše ćemo pronaći načine za prevladavanje izazova.

2. Postavite realne ciljeve i očekivanja

Postavljanje realnih ciljeva i očekivanja ključan su korak u prevladavanju perfekcionizma. Potrebno je naučiti kako postaviti ciljeve koji su izazovni, ali dostižni. Važno je prihvatiti i da pogreške mogu biti korisne lekcije za rast i poboljšanje. Stalni pokušaj dostizanja nerealnih ciljeva i frustracija zbog neuspješnih rezultata izvor su velikog stresa, razočaranja, gubitka volje i apatije.

3. Određivanje prioriteta i delegiranje zadataka

Perfekcionisti često osjećaju da sve moraju učiniti sami, čak i kada je to nepotrebno ili neučinkovito. Prepoznavanje rutinskih zadataka ili zadataka koji zahtijevaju posebne vještine omogućuje njihovo uspješno delegiranje drugim članovima tima. Delegiranje oslobađa vrijeme i razvija povjerenje i suradnju među članovima tima, te omogućuje fokusiranje na što najbolje radimo i gdje najelegantnije postižemo održivu izvrsnost.

4. Pobijedite strah od neuspjeha

Strah od neuspjeha može biti snažna prepreka na putu do izvrsnosti. Taj strah možemo prevladati prihvaćanjem neuspjeha kao prirodnog dijela procesa razvoja. Možemo ga gledati iz pozitivne perspektive, izvući korisne lekcije iz njega i koristiti ga kao motivaciju za daljnji napredak.

5. Pronalazak svrhovitosti

Važno je pronaći razlog zašto radimo određenu aktivnost. Taj razlog može nas potaknuti da ne budemo opterećeni donošenjem odluka, detaljiziranjem, odgađanjem ili odustajanjem. Postavimo si pitanje: koja je svrha te aktivnosti i koji joj je cilj? Želimo li se svidjeti nekome? Kako to da smo se toliko vezali? Što će se dogoditi ako ne bude uspješno i zašto mi je to toliko važno? Fokusiranje na svrhovitost daje nam motivaciju i potiče nas da uživamo u procesu rasta i razvoja.

Želite li disati punim plućima i raditi ono što vas ispunjava? Pronađite svoj razlog i svrhu djelovanja i puno ćete lakše primijeniti sve ostale strategije na putu rješavanja perfekcionizma. Time ćete se otvoriti većoj slobodi i zadovoljstvu u životu. Dopustite si biti nesavršeni i uživajte u procesu rasta i razvoja.

Podijelite članak