USTRAJNOST

Ustrajnost je poticanje na aktivnost koja nas usmjerava prema cilju i najviše ide ruku pod ruku s motivacijom.  Sama motivacija ovisi o tome koliko nam je bitno to što radimo  i zašto to radimo. Jasnoća motivacije  će nam osigurati potrebnu snagu za ustrajnost. Meni osobno ustrajnost je omogućila da se posvetim ovoj vrsti rada, kroz tjelesno orijentiranu psihoterapiju, jer vjerujem da ona ima smisla. Bitno mi je, pa mi nije teško ustrajati.

No kako ustrajati u stvarima koje su dosadne, monotone, zahtjevne i najradije bi ih izbjegli? Lako je ustrajati na ideji, ali kako ostati ustrajan na putu?  Što ako smo ustrajni u stvarima koje nam zapravo  štete? Kako uopće prepoznati kada smo samo tvrdoglavi održati nekakav imidž, sliku o sebi, te kada i koliko  je uopće zdravo ustrajati na nekim načelima?

 

USTRAJNOST U NEGATIVNIM OBRASCIMA

Iz Malog princa Antoine de Saint-Exupérya:

 • Što ti tu radiš? - rekao je pijancu kojega je zatekao kako šutke sjedi pred zbirkom praznih i zbirkom punih boca.
 • Pijem - odvrati pijanac turobno.
 • Zašto piješ? - upita mali princ.
 • Da zaboravim - odvrati pijanac.
 • Da zaboraviš što? - raspitivao je mali princ koji ga je već žalio.
 • Da zaboravim koliko me sram - priznade pijanac pognuvši glavu.
 • Sram čega? - raspitivao se mali princ u želji da mu pomogne.
 • Sram me što pijem! - zaključi pijanac i konačno se zatvori u šutnju.
 • A mali princ ode dalje, zbunjen.”
 • Odrasli su ljudi zbilja vrlo čudni, razmišljao je putujući.

Naša ustrajnost može biti i ustrajnost u ponavljanju destruktivnih obrazaca. Ponekad si i sami nesvjesno stvaramo stresne situacije, ustrajemo u tome da smo uvijek u okruženju u kojem se od nas očekuju da sve sami napravimo.

Možemo biti ustrajni u tome da šaljemo svijetu onu sliku u koju smo se i sami uvjerili. Ili u koju nas je netko davno uvjerio. Zapitajmo se koliko nam samo ta slika oduzima vitalne energije. Energije koja bi mogla biti iskorištena za održavanje prijeko potrebne ravnoteže u sebi?

Idealna ravnoteža posla i života je nemoguća, ali postoji balans u nama.

Koliko smo spremni birati i  ustrajno raditi potrebne korake kako bismo si dali osjećaj sigurnosti koji nam je prijeko potreban?

Vaša slika o meni je poprilično drugačija od moje vlastite slike o sebi.

Mi se zrcalimo u drugim ljudima i tako nesvjesno igramo igru koja se od nas očekuje te se u toj igri izmjenjujemo. Taj proces započinje rano u djetinjstvu gdje smo podržani ustrajati u konstantnoj slici sebe. Sve ono što nam se kroz godine potvrđivalo da je dobro, prihvaćali smo i time gradili sliku koja je najprihvatljivija svima oko nas. Pitanja poput: koja je moja uloga i što ću raditi u životu su vrlo važna, ali ako nisu potkrijepljena dubljim razlozima mogu postati izvor zbunjenosti I frustracije.

A koliko smo ustrajni u tome da napravimo nešto dobro za sebe?

Kako samom sebi biti najbolja podrška u najboljem smislu, na vlastitom putu, bez da si povlađujemo i podilazmo, a s druge strane da se ne kažnjavamo i ubijamo kritikom?

USTRAJNOST U KONSTRUKTIVNIM PROMJENAMA

U svim djelovanjima iza kojih stoji ljubav, najbolja odluka koja ujedno donosi i najviše zadovoljstva je ustrajati do kraja.

 • CILJ. Želimo li ustrajali mora nam biti bitno i jasno zašto u nečemu ustrajemo. Potrebno je u mislima držati cilj, gledati ga ili zapisivati svaki dan ako je potrebno kako bi se u izazovnim trenutcima podsjetili zašto radimo sve te poteze koje radimo. „Usmjerite svoje misli i svoje postupke prema onome što želite postići, i postići ćete to”, ali pritom ne zaboravite uživati na putu njihova ostvarenja. Odredite rok do kojeg ćete ostvariti svoj cilj. Imajte na umu realan rok i dajte si u zadatak da ćete ga se držati. San bez roka samo je pusta želja.
 • MALI KORACI. Da bismo nastavili ići naprijed ključno je poduzimati male korake kojima ćemo postoći sjajne rezultate. Nije poanta sve raditi u jednom danu ili istodobno raditi velike korake. Mala postignuća dovest će do velikog uspjeha. To je kao kad radimo slagalicu, trebamo staviti puno sitnih dijelova da bismo postigli sjajni konačni rezultat!
 • POZITIVAN STAV. Iako nam stvari ne idu uvijek od ruke, zadržavanje pozitivnog stava neophodno je za privlačenje dobrih stvari u životu. Nepreviđeni izazovi se događaju iako ih mi ne želimo i stvari ne idu brzo ili lako koliko bismo mi željeli... i to je u redu. Iskustvom uviđamo da se slijed događaja ne odvija onako kako zamislimo ali unatoč preprekama i dalje uspjeva.
 • OKRUŽENJE I PODRŠKA. Razgovarajte o svome cilju s drugima i to s onima koji će vas podupirati da postignete svoj konstruktivan cilj. Okružite se ustrajnim ljudima. Ako se okružite ljudima koji su žilavi i ustrajni i vi ćete biti žilaviji i ustrajniji više nego što mislite. Pitajte druge za pomoć. Nitko od nas nije najpametniji niti najiskusniji. Ima onih koji su već prije nas uspjeli ili možda nisu, ali su mnogo naučili i svojim nam iskustvom mogu pomoći.

Anna Aigner, CIR praktičar
Tjelesno orijentirana integrativna psihoterapija