2020

„Neka se 2020.godina više nikada ne ponovi!“ – zašto sa ovom rečenicom ne rezoniram dobro?

„Sve najbolje za Božić, uz puno zdravlja, sreće i veselja, a Nova godina neka vam donese puno novih poslovnih uspjeha, i neka se ova 2020. više ne ponovi!“

Koliko smo samo ovakvih poruka pročitali i primili u zadnje vrijeme. Meni je ovakva čestitka stigla jutros u inbox i bila mi je okidač upravo za ovaj tekst. Zašto ja sa ovom rečenicom ne rezoniram dobro kada je vrlo jasno da je 2020.g. bila zaista specifična i vrlo izazovna?

Tu bi se na trenutak zaustavila.

I upoznala vas s terminom cjelovitost objekta  koji je uvela priznata psihoanalitičarka Melanie Klein. U najkraćim crtama radi se o sposobnosti doživljavanja i prihvaćanja sebe, druge osobe, pojave i situacije kao cjeline, sa svim pripadajućim im manama i vrlinama. Bez “cjelovitosti“, doživljavanje „objekta“ i sebe kategorizira se i dijeli na crno i bijelo, na dobro i zlo, bez sposobnosti da se uoče i suprotne osobine u onome što je kategorizirano.

Prema O.L.I. – Integrativnoj psihodinamskoj psihoterapijskoj metodi, čije sam postavke po završenoj edukaciji emocionalnih kompetencija managera uspješno implementirala u svoj rad, cjelovitost objekta jedna je od bazičnih emocionalnih kompetencija koje je potrebno posjedovati želimo li biti uspješni, zadovoljni i ispunjeni na poslovnom i privatnom planu.

Što nam cjelovitost objekta govori? Govori nam da ljudi, situacije, svijet nisu crno bijele pojave, da ništa nije idealno. I da je nužno integrirati pozitivne i negativne aspekte ljudi, pojava, aktivnosti kako bi se stvarnost mogla realno sagledati. Kako bi se imala realna očekivanja od sebe i od drugih. Na taj se način prihvaćaju i ograničenja kojima smo u trenutku izloženi te demonstrira spremnost da se usprkos ograničenjima uloži potrebna energija, emocije i angažman u ostvarivanje željenih ciljeva.

Vratimo se na 2020.g i pokušajmo je sagledati kao cjeloviti objekt. Želimo li je se zaista u cijelosti odreći? I želimo li zaista da se ništa od svih njezin aspekata ne ponovi?

Promislite na poslovnom planu: jeste li vidjeli kako vam diše tim, na koga ste i kako mogli računati kada je neizvjesnost bila na vrhuncu, jesu li se izrodili novi talenti, demonstrirale skrivene vještine… koliko ste se vi sposobnima i kreativnima pokazali i koliko ste se brzo snašli i prilagodili situaciji? Jeste li joj doskočili i reorganizirali poslovanje, optimizirali ili napravili zaokret? Ili ste samo čekali i još uvijek čekate da prođe i da 2021.g donese rješenje? A što ako ne donese?!

A sada pogledajte na privatnom planu: kakvi su vam partnerski i obiteljski odnosi, jeste li se zbližili ili udaljili. Jeste li raščistili napetosti ili ih produbili. Jeste li upoznali sebe malo dublje, prepoznali svoje misli i svoje emocije ili ste poput autopilota dozvolili da vas emocije i loše misli dovedu do granica psihofizičke izdržljivosti? Jeste li se zahvalili što se niste razboljeli ili što ste uspješno preboljeli neku od bolesti? Neki na žalost nisu.

Pošiljatelj gore citirane čestitke zaista nije mislio ništa loše, baš naprotiv. I svjesna sam i zahvalna na namjerama i dobrim željama. Međutim, poznajući ovaj mehanizam odvajanja uviđam koliko se potencijali kod njega, ali i kod još uvijek velikog broja ljudi, na žalost ne ostvaruju.

Isto tako cjelovitost mi omogućuje da realno sagledam situaciju oko sebe i da prihvatim kaos kojeg je pandemija stvorila. Ne zatvaram oči i suosjećam sa svima koji su podlegli bolesti i zdravstvenim poteškoćama s jedne strane i gospodarskim gubitcima s druge strane.

No, umjesto da se zablokiram u tom stanju u kojem ne služim nikome, svjesno biram fokus staviti na rješenja, na ono što mogu učiniti za svoj tim, za klijente, za sebe i za svoju obitelj, prijatelje i poznanike. A toga je nemjerljivo puno! Samo ako si dozvolimo proširiti perspektivu.

I za kraj ono što želim da se iz 2020.g. ponavlja i jača u svim sljedećim godinama jest:

  1. solidarnosti koju do sada nisam nikada u tolikoj mjeri doživjela. Toliko ljudi spremno je pomoći, doskočiti, usmjeriti.
  2. buđenje svijesti o važnosti psihofizičkog zdravlja na radnim mjestima
  3. rast kreativnog potencijala i razvoj djelatnika na svim nivoima u poduzeću
  4. svjesnost kako profit nije jedino mjerilo uspjeha
  5. glasno zalaganje za work & life balance

Ako smo izgurali ovu 2020.g., ako smo spremni preuzeti odgovornost i ako razvijamo sposobnost cjelovitog pogleda na život i rad, godine ispred nas biti će nam saveznici na putu ostvarenja svih osobnih, poslovnih, financijskih i drugih ciljeva, a ne nekakvo imaginarno rješenje.

Nikakve vanjske okolnosti, koliko god zahtjevne bile, ne mogu dugoročno poremetiti jak mindset i čvrstu emocionalnu stabilnost.

Stoga vam u 2021.godini želim puno svjesnosti, mira i volje da nastavite svojim odabranim putem i na tom putu da vas dočeka obilje zdravlja, radosti i blagostanja.

Sretno!