uloga fizikalne

Snažna uloga Fizikalne Terapije u LIFT UP – Stress Free Programima

BOLOVI U LEĐIMA I POSLOVNI STRES – začarani krug

Kralježnica je oslonac ljudskog tijela. Najčešće se kao uzrok tegoba kralježnice navodi stil života i rada koji utječe na nepravilno držanje tijela te premalo kretanja. Istovremeno, naša su leđa vrlo često izložena i udarima naših emocija poput na primjer ljutnje i bijesa. O tom se fenomenu manje piše i govori, a upravo tu leži zamka ulaska u začarani krug boli i stresa.

Kada smo pod stresom, leđa i tijelo se počinju grčiti i u stavu su kao da očekuju napad. Sužavaju se krvne žile, smanjuje se dotok krvi u različita meka tkiva poput mišića, tetiva, ligamenata i živaca u leđima što uzrokuje slab dotok kisika u ta područja, kao i gomilanja biokemijskog otpada u mišićima. Sve to vodi do pretjerane napetosti mišića, grčeva i boli, prvenstveno u cervikalno – torakalnom dijelu leđa.

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije osjetila bolove u leđima, vratu ili ramenima. U slučaju da ti bolovi postanu kronični, sasvim je logično kako se oni nepovoljno odražavaju na naše mentalno i emocionalno stanje.

Karakteristike boli u leđima povezane sa stresom uključuju simptome kao što su:

 • Bol u leđima i/ili bol u vratu
 • Difuzna bol u mišićima
 • Bolne točke na mišićima
 • Trnci u rukama i/ili nogama
 • Poremećaj sna i umor
 • Zatiljna glavobolja
 • Tinitus – šum u ušima
 • Vrtoglavica
 • Smanjenje vidnog polja
 • Problemi sa probavom

Fizikalna terapija je naravno ključna i kod ovih će tegoba neupitno pomoći i doprinijeti trenutnom vraćanju ili poboljšanju funkcije i ukloniti će ili umanjiti bol. No, kada se radi o bolovima povezanim sa stresom, izoliranim pristupom primjene samo fizikalne terapije, neće se na žalost osigurati trajni željeni rezultati.

Vraćajući se u svoju poslovnu i privatnu svakodnevicu, standardne oblike ponašanja, dopuštajući da nas emocije ponovo vode i da nam se ponovo dogodi fiziološki proces grčenja tijela uslijed novog vala ljutnje, nezadovoljstva i bijesa najčešće nastaje novi ciklus boli koji se često i intenzivira budući da osoba postaje sve uplašenija i tjeskobnija. Često se u ovim fazama osoba prestaje baviti sportom ili drugim hobijima koji su joj do tada bili „ispušni ventili“ za „standardni“ dnevno poslovno-privatni stres te joj sada uz fizički, manjka i psihički kapacitet za borbu sa stresom.

Zato je važno presjeći, zablokirati taj neželjeni začarani krug konstantnog ulaska u stanje boli i stresa.

Američki istaknuti liječnik Johna E. Sarno još je prije tridesetak godina kroz svoju teoriju sindroma tenzijskog miozitisa (TMS) napravio revolucionaran pomak u rješavanju problema bolova u vratu, leđima i ramenima, povezavši um i tijelo u nerazdvojnu cjelinu.

Prema dr. Sarnou bolovi u leđima često nastaju interakcijom stresnih životnih situacija i slijedećih karakteristika osobnosti:

 • Snažan unutarnji poriv za uspjehom
 • Snažan osjećaj odgovornosti
 • Samomotivacija i disciplina
 • Izražena samokritičnost
 • Perfekcionizam i kompulzije

Ove su interakcije, jasno je, vrlo često vidljive upravo u poslovnoj svakodnevici osoba na visoko upravljačkim pozicijama.

Kako Lift Up – Stress Free Concept može pomoći?

Tijekom svoga dugogodišnjeg rada susreli smo se sa velikim brojem poduzetnika, managera i zaposlenika gdje su se kroz fizikalnu terapiju i wellness rješavale upravo gore navedene boli kao psihofizičke posljedice stresa, te kroz Business Coaching i poslovne edukacije gdje se dublje ulazilo u uzroke i razorne posljedice stresa i za pojedinca i organizaciju. Iz tih je iskustvenih i dokumentiranih spoznaja proizašao i dokaz da u eliminaciji i redukciji stresa mora beskompromisno postojati sveobuhvatni pristup koji uključuje edukaciju te zdravstveni i relaksacijski pristup kojima se tako djeluje na fizičku, emocionalnu, kognitivnu i ponašajnu razinu čovjeka.

Na temelju ovog pristupa razvijeni su Lift Up Programi upravljanja stresom koji kombiniraju programe fizikalne terapije, wellness iskustva te poslovne edukacije bazirane na učenju ovladavanja poslovnim stresom s fokusom na svjesno osobno i poslovno vodstvo. U osnovi edukacijskih programa je razvoj emocionalnih kompetencijakroz poslovne situacije, koje su presudne za poslovnu i privatnu učinkovitost ali još važnije za zdravlje svakog pojedinca. Fizikalna terapija i wellness programi dati će trenutno olakšanje i utjecati na smanjenje stresa dok će edukacija i osobni razvoj osigurati da rezultati budu održivi. Prilikom kreiranja paketa ovisno o potrebama kombiniraju se i podvlače oni elementi koji su za pojedinca ili organizaciju korisniji i održivo učinkovitiji. U ovom tekstu fokus stavljamo na fizikalnu terapiju.

Uloga i primjena fizikalne terapije u okviru Lift Up - Stress Free Programa

 1. Kod dvodnevnih ili trodnevnih programa Deep DeStress Integration by Hogan ili Colleague Recovery Mode uz edukaciju o upravljanju poslovnim stresom te wellness programe sa svrhom relaksacije, fizikalna terapija uključiti će stručan pregled fizioterapeuta, odgovarajući tretman te smjernice za daljnje tretiranje problematike. Danas u ovoj ubrzanoj svakodnevici često prestajemo osluškivati svoje tijelo i potpuno ignoriramo signale koje nam ono šalje. S jedne strane događa se da nismo ni svjesni koliko se neke problematike i boli pravilnim pristupom jednostavno mogu riješiti pa trpimo i navikavamo se na bol nepotrebno, a s druge strane događa se da neke problematike zanemarujemo zbog čega postoje velike mogućnosti trajnih oštećenja i nanošenja nepopravljivih šteta našem zdravlju.
 2. Kod Stress Free Organisation jedan od ključnih elemenata ovog procesnog programa je sustavna implementacija Medical & Relax programa koji ima za cilj doprinijeti zdravlju a time i zadovoljstvu te posljedično većem angažmanu zaposlenika. Tijekom procesa kreira se paket zdravstvenih i preventivnih mjera koji najbolje odgovara organizaciji ili korporativnom timu te se osigurava pronalazak i povezivanje sa profesionalcima iz struke koji će osigurati provedbu fizioterapeutskih programa kada sjedište tvrtke nije u našem okruženju.
 3. Za organizacije iz našeg okruženja u okviru bilo kojeg željenog Stress Free Programa FizioCentar Deković osigurava kompletne programe fizikalne terapije, rehabilitacije i preventive prema najvišim standardima kvalitete struke.

SVJESNOST I VOLJA – ključ izlaska iz začaranog kruga

Mehanički i fizički čimbenici neupitno su odgovorni za bolove u leđima, međutim nagomilana ljutnja, bijes i frustracije, razina otpornosti na stres, sposobnost odabira reakcije na neželjeni događaj kao i sposobnost upravljanja vlastitim emocijama, čimbenici su za koje čovjek često nije svjestan da imaju presudnu ulogu u razvijanju ali i otklanjanju boli.

Ovdje je i prijeko potrebno naglasiti kako pojedinci moraju biti vrlo oprezni pri čestom „samodijagnosticiranju“ boli u leđima opravdavajući je olako, stresom. Ponekad se iza određene boli lokomotornog sustava može skrivati ozbiljan medicinski uzrok, poput tumora ili infekcije. Zbog toga je neophodan pregled educiranog fizioterapeuta koji će u slučaju potrebe pravovremeno usmjeriti klijenta na dodatne pretrage kod liječnika specijalista.

Rješenja za izlazak iz začaranog kruga kao što vidimo postoje. Za njihov će učinak u najvećoj mjeri biti zaslužna snaga volja svakoga pojedinca i organizacije koji budu spremni suočiti se sa svim aspektima stresa, sveobuhvatnim pristupom, a sve sa ciljem ostvarenja željene poslovne i osobne učinkovitosti.