upravljanje stresom

Kako pravilno upravljanje stresom u organizaciji povećava njezinu funkcionalnost i profitabilnost?

Većina managera provede više od 8 sati dnevno na poslu. Ako su pod stresom, to znači da više od trećine svog života provedu u ovakvom negativnom, nezdravom stanju. I to pod uvjetom da su među rijetkima koji se vrlo jednostavno mogu prebaciti u ležerni „obiteljski mode“, čim posao završi. U suprotnom događa se da se tijelo dovodi u konstantno stanje stresa, a dobar dio negativnih i neprocesuiranih emocija prenosi se u privatan život. Zašto je važno upravljanje stresom?

Stres se tako podmuklo uvlači u svaku poru fizioloških i društvenih procesa managera i visokopozicioniranih profesionalaca, uzrokujući tako smanjenje produktivnosti, životne punoće, narušavanje zdravlja i međuljudskih odnosa, a u nekim slučajevima i „burnout“ sindrom.

Koliko vam je poznata basna Oliviera Klerka o “žabi u ključaloj vodi” ? Ona je zasnovana na realnom fizičkom eksperimentu: “Ako brzina temperature grijanja vode ne prelazi 0,02 ºC u minuti, žaba i dalje sjedi u posudi, nesvjesna svoje situacije sve do kraja kuhanja. Pri naglom povećanju temperature vode, žaba je trenutno iskočila iz lonca i iz svoje teške situacije.”

Upravo to nam se događa sa stresom, ako je svakodnevno prisutan, on nam predstavlja sindrom proključale vode, koju ne primjećujemo i prinuđeni smo trpjeti okolnosti u nedogled.

Kada se nešto loše događa polako, vrlo sporo, mi često ne primjećujemo.

Teško nam je osvijestiti potrebne reakcije koji bi nas izvukle iz nefunkcionalnih i toksičnih procesa, koji negativno utječu na nas osobno, fizički, psihički, ali i na poslovni uspjeh.

Kako stres naših najboljih djelatnika utječe na funkcioniranje organizacije?

Možda najbolje da procijenite sami. U nastavku vam prenosim jednu kratku check listu posljedica kroničnog stresa u organizaciji, pa pokušajte procijeniti koliko od njih prepoznajete u vašim voditeljima, managerima, ali i u sebi samima. Naravno, bio on interni ili eksterni, stres vrlo različito „uključuje“, poput daljinskog upravljača, negativne aspekte ličnosti kod svake pojedine osobe. Lista predstavlja tek neke od njih, koje će u stresnim situacijama izaći na vidjelo:

 • demotiviranost
 • nedostatak volje
 • smetnje koncentracije
 • otežano donošenje odluka
 • burne emocionalne reakcije
 • smetnje u međuljudskim odnosima
 • kršenje dogovora
 • nepotpuno izvršavanje zadatka
 • greške pri obavljanju posla
 • zdravstvene teškoće
 • izostanci s posla

Kvalitetan lider svakako želi znati što je to što njegove najkvalitetnije managere stresira, kako će se isti u stresnim situacijama ponašati, odnosno, koji negativan aspekt sa check liste će preuzeti, te na koji način pravilno upravljati stresom. 

Sagledamo li još jednom našu listu posljedica stresa u organizaciji, vrlo lako možemo uočiti poveznicu navedenih sindroma i krajnji rezultat njihovog dugoročnog djelovanja. Radi se o očitom smanjenju radne učinkovitosti, što nam direktno smanjuje ono zbog čega smo na tržištu. Profitabilnost.

Je li svaki stres štetan?

Nije. Uslijed umjerenog kratkoročnog stresa, naša se kognitivna obrada nakratko poboljšava kako bismo brže mogli razmišljati. U poslovnom svijetu, to znači da će nas izazovni, ali realni zadaci i rokovi motivirati, što je svakako bonus za profesionalni razvoj pojedinca i za čitavu organizaciji. Ipak, ova činjenica često predstavlja zamku uslijed koje se lako stvara dugoročni, kronični stres, koji postaje neprijatelj broj jedan uspjeha. Stanje neprekidnog stresa, za razliku od onog kratkoročnog, uzrokuje upravo suprotan efekt – pad produktivnosti.

Vrlo se često događa da manageri nesvjesno žive u stanju konstantnog stresa, osiguravajući si tako ono što pretpostavljaju da je maksimalna moguća radna produktivnost. Iz ovog je stanja preopterećenosti vrlo teško izići jer naše tijelo postaje ovisno o visokim razinama hormona stresa, a ironija i zamka ove naše priče ogleda se u činjenici da produktivnost pod stresom dugoročno pada, uz porast fizioloških, psiholoških i socioloških rizika.

Ono što je za lidere ključno, jest razumijevanje okidača stresa, limitacija i kontraproduktivnih ponašanja svojih voditelja i djelatnika, kako taj pozitivan „stres“ ne bi postao kroničan.

Lift Up - Stress Free Concept

Koncept uključuje kreiranje i implementaciju visoko učinkovitih programa koji imaju u fokusu realizaciju dva temeljna cilja.

 • Prvi je usmjeren na otkrivanje individualnih, eksternih i internih okidača stresa te pronalaženju rješenja za njihovu prevenciju i upravljanje, sa svrhom sprječavanja burnout sindroma specifičnog za visoke upravljačke pozicije te kreiranje okruženja koje će osigurati visoku poslovnu i privatnu učinkovitost.
 • Drugi se odnosi na kreiranje i implementaciju Stress Free kulture u organizaciju, te uspostavu zdravog poslovno-privatnog balansa kod svakog pojedinca unutar organizacije, kojom će se osigurati učinkovit i motiviran tim djelatnika i/ili suradnika za održivo izvrsne rezultate.

Dakle, radi se o metodama i alatima koje organizacijama i profesionalcima omogućuju da ispune svoj puni potencijal, unatoč stresu koji je često neizbježan, ali se njime može i mora upravljati.

Kako implementacija Lift Up Stress Free Concepta izgleda u praksi?

Stress Free Concept kombinirati će ili prilagoditi programe kojima se osnažuju fizički, mentalni i emocionalni kapaciteti pojedinca sa ciljem jačanja otpornosti na stres kroz:

 • edukaciju koja osigurava razumijevanje i prepoznavanje stresa, njegovih uzroka i njegova utjecaja na poslovnu učinkovitost i kvalitetu života te kreiranje i implementiranje strategija za njegovu prevenciju, eliminaciju i redukciju
 • fizikalnu terapiju koja zdravstvenim pristupom, suvremenim metodama i tehnikama liječi i prevenira bolna stanja lokomotornog sustava kao najčešćim posljedicama akumuliranog stresa
 • wellness kulturu koja svojim relax pristupom, masažama i njegom tijela osigurava postizanje duboke relaksacije i jačanja mentalnog kapaciteta nužnog za redukciju i eliminaciju nakupljenog stresa

Organizam pod teretom konstantnog stresa najčešće ne može prebaciti svoj mehanizam djelovanja na neutralnu razinu, pa je takvim osobama potreban cjelovit metodološki i alatni pristup koji obuhvaća:

 • razumijevanje mehanizama stresa
 • kvalitetnu introspekciju
 • medicinski odnosno fiziološki pristup
 • procese koji uključuju fizičko otpuštanja stresnih čimbenika
 • društvene i socijalne aspekte regulacije stresa
 • alate managiranja stresom – kratkoročno i dugoročno

Upravljanje stresom svjetske uspješne organizacije podrazumijevaju kao „must-have“ politiku, budući da već godinama znaju nešto što i naše organizacije sve više prepoznaju. Dugoročni, odnosno kronični stres, direktno utječe na performanse pojedinaca i na krajnji financijski rezultat.

Iako nam je stres u osobnom i profesionalnom životu postao svakodnevica, zbog pojedinačne i organizacijske koristi, ključno je osvijestiti sve njegove negativne implikacije i poduzeti potrebne korake u njegovoj regulaciji.